FAKTOR: Køb guld for aldrig at blive fattig

Hvorfor investere i guld?

Guld har igennem 6.000 år været brugt som betalingsmiddel og til at sikre og opbevare værdier.

Historisk set har guldprisen haft store udsving, og i krisetider stiger interessen ofte. Typisk har det været sådan, at hvis markedet er nervøs for kommende kriser – så stiger interessen for guld.

I en situation, hvor der bliver pumpet meget likviditet ud, bliver folk nervøse for, om papirpengene beholder deres værdi, og så søger de over i guld.

Finanskrisen tilbage i ’08 gav en øget interesse for guld. Folk ville sikre deres værdier og ikke lide tab, som man gjorde fx på aktiemarkedet.

Interessen for guld stiger

I dag har vi en økonomisk situation, hvor den økonomiske vækst er svag og med flere usikkerhedsmomenter. Derfor taler flere ting for, at interessen for guld er større.

Over det seneste år er prisen på guld steget markant. Siden 1. januar 2016 er guldprisen i DKK steget 22% Til sammenligning er det danske aktiemarked KAX faldet 6% (Husk at tidligere kursudvikling ikke kan bruges som indikator for, hvordan det går i fremtiden).

Vi har et marked, hvor renterne falder. Og faldende renter, en faldende dollar og usikkerheden på markedet stimulerer interessen for guld.

At investere i guld kan være som at tegne en forsikring, da guld bevæger sig anderledes end obligationer og aktier. Det absolutte afkast er ikke interessant, men med en investering i guld kan man sige, at man måske kan vinde det på karrusellerne, som man taber på gyngerne.


Hvad koster en guldbarre?

En guldbarre på 1 kg koster imellem 290.000-300.000 kr. Hvis du vil købe fysisk guld, kan du investere i guldmønter eller guldbarrer. Guldmønter sælges i mindre enheder, mens gram-prisen på guldbarrer er højere. Hvis du skal købe guld, som skal være nemt at sælge i Danmark og internationalt, så er guldmønter det rette valg ifølge Wesley Valdez, Salgsdirektør, Tavex A/S.

De fleste køber guld for at sikre sig mod kriser. Og man kan ikke forvente noget hurtigt afkast på guld, ligesom men kan opleve på fx aktier.

Som Wesley Valdez, Salgsdirektør, Tavex A/S siger: ”Du skal ikke købe guld for at blive rig, du skal købe guld for aldrig at blive fattig.”


Guld i gamle dage

Historiske set har guld altid været efterspurgt, da det er sjældent og har en høj værdi.

Tilbage i slutningen af 1800-tallet havde vi guldindløselighed i Danmark. Det betød, at en 10-kroners seddel kunne ombyttes til en 10-kroners guldmønt. Guldindløseligheden ophørte i 1931.