Afkastoverblik – december 2021

20.01.2022

Afkastoverblik – december 2021
Vi runder investeringsåret 2021 af med endnu en forrygende måned for de af vores porteføljer, som indeholder primært aktier og sekundært højrenteobligaitoner.
Efter en svag start på december måned fik vi vores længe ventede ”jule rally” – og de globale aktiemarkeder (eks. EM aktier) steg med 4,2% fra 20. til d. 30 december. Dermed afsluttes 2021 med et afkast på de udviklede globale aktiemarkeder på mere end 30%!

Der var ellers rigeligt med bekymringer at forholde sig til i begyndelsen af måneden. Den nye Corona-variant (Omikron) og indikationer fra den amerikanske centralbank omkring neddrosling af obligationsopkøbene var to af de vigtigste. Selvom Omikron i den grad fortsat dominerer over hele verden, reagerer de finansielle markeder positivt på udsigterne til et mildere sygdomsforløb og fortsat udrulning af vacciner, hvilket reducerer risikoen for omfattende nedlukninger af økonomierne.

Ved udgangen af december var udsigterne til færre stimulanser fra FED heller ikke den store bekymring for markedet. Fortsat højt vækstniveau (selvom det er aftagende) kunne sagtens bære lidt højere renter, da pengepolitikken fortsat vurderes at være understøttende for økonomien. Denne konklusion er der sat et mindre spørgsmålstegn ved her i begyndelsen af 2022, hvor markederne p.t. reagerer negativt på nye kommentarer fra centralbanken omkring en neddrosling af obligationsbeholdningen på bankens balance. Det har medført pæne rentestigninger i både den korte og lange ende af markedet (se figur 1). Det vil helt oplagt være et tema for hele 2022, hvorvidt centralbankerne globalt (og specielt i USA) formår at hæve renteniveauet uden at lave alt for meget ravage på specielt aktie- og kreditmarkedet


Figur 1: 10 årige rente


Aktivklasseafkast
Som nævnt ovenfor var december endnu en god måned for specielt aktier i de udviklede økonomier (3,2% i afkast). Samlet set steg disse markeder i alt med 30,9% i 2021, hvilket må siges at være et ekstraordinært højt afkast. De nye aktiemarkeder havde igen svært ved at følge med og med en stigning på 0,8% måtte man her ”nøjes” med 4,8% for hele 2021. Højrenteobligationer havde også en rigtig god måned, men igen halter afkast på de nye markeder igen i forhold til virksomhedsobligationer i de udviklede lande. De stigende renter rammer de traditionelle obligationer, som lukker 2021 med negative afkast.

Aktuelt
Vi er fortsat positive på aktiemarkedet gående ind i det nye år. Det bunder primært i, at sandsynligheden for en større økonomisk nedtur (recession) er lav, og at alternativet til aktier fortsat tilbyder meget lave forventede afkast. Men 2022 vil sandsynligvis blive et år med mere ”normale” udsving på markedet end vi er blevet forvænt med i både 2. halvår af 2020 og hele 2021. 

Vigtig information
Tidligere afkast og kursudvikling kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Afkast og/eller kursudvikling kan blive negativ. Ingen oplysninger heri skal opfattes som investeringsrådgivning, og inden køb eller salg bør egen investerings- og skatterådgiver altid kontaktes.