Afkastoverblik december 2019

10.01.2020

Nyheder

Nye brændpunkter op til og lige efter årsskiftet

  • Alt imens Australien har været plaget af eskalerende og ukontrollerbare fysiske brændpunkter i december, dukkede et nyt brændpunkt op på den geopolitisk front i forbindelse med årsskiftet. Her gav den amerikanske præsident Donald Trump ordre til at dræbe den iranske general Qasem Soleimani, mens han befandt sig på irakisk grund. Drabet er sket kort tid efter det formodet iransk ledede angreb på saudiske olieanlæg. Aktionen har resulteret i stigende nervøsitet på finansmarkederne fra årets start.

Handelskrig igen igen!

  • Handelskrigen mellem primært USA og den øvrige verden, herunder specielt Kina, har præget det meste af 2019, og december blev ikke nogen undtagelse. Denne gang med positivt fortegn, idet USA og Kina langt om længe syntes at være kommet overens omkring delaftale 1. Underskriften sker dog først 15. januar 2020. Optimismen var betydeligst på finansmarkederne i Kina og på råvaremarkederne.

Storsejr til Boris Johnson gav klarhed omkring Brexit

  • En storsejr til de konservative og Boris Johnson var en positiv nyhed for finansmarkederne til trods for, at det nu ser ud til at Storbritannien endegyldigt forlader EU. Men usikkerheden har været det værste. Nu står EU med en forhandlingspartner, der har stemmer nok til at agere. Boris Johnson står i øvrigt fast på exit-datoen, og det bliver et kapløb med tiden.

Markedsafkast

Positiv afslutning på aktiemarkederne i 2019

  • Verdens aktiemarkeder sluttede positivt af i 2019 – med et rygstød fra især handelskrigen, hvor USA og Kina langt om længe syntes at være nået frem til en holdbar løsning for første delaftale. Det kunne ses på verdens aktiemarkeder – og ikke mindst i Kina, hvor indekset steg knap 8%. På sektorniveau trak IT endnu engang, og sektoren blev den helt store vinder i 2019, hvor IT-aktier i gennemsnit er steget næsten 48% - knap 37%-point mere end sektoren med det laveste afkast, energi. Storbritannien steg 3,3% i kølvandet på Brexit-afklaring, hvilket var næsten det dobbelte af verdensmarkedet – bl.a. hjulpet på vej af et stigende britisk pund.

Fortsat stigende renter i december

  • Renteniveauet var stigende i december. De primære årsager til det højere renteniveau var, at det endelig lykkedes USA og Kina at blive enige om første fase i forhandlingerne omkring en handelsaftale. I Storbritannien opnåede Boris Johnson absolut flertal, og det burde hermed være sikkert, at Storbritannien forlader EU ved udgangen af januar 2020. Hermed er der to store usikkerhedsfaktorer, der er forsvundet. Det stigende renteniveau har betydet, at langt de fleste traditionelle obligationer har givet negative afkast i december.

Stigende appetit efter de nye obligationsmarkeder

  • I december var der comeback til de mere risikofyldte lande. Generelt købsinteresse og et gennembrud i handelsforhandlingerne mellem Kina og USA har ligget bag. Argentina gav et afkast i ekstern gæld på ca. 22%, mens lokalafkastet endte i 46,5%. Der har været indregnet meget negativt ind i priserne, og en generel søgning efter rente i december, har også trukket Argentina med op. Ecuador og flere afrikanske lande leverede månedsafkast på 3-5%, mens de mere konservative asiatiske og europæiske lande leverede afkast mellem 0% og 1%. Samlet gav ekstern gæld ca. 1,2% i afkast. Der var et endnu flottere billede i lokalmarkedet, der gav et samlet afkast på ca. 2,3%, hvor flere latinamerikanske lande lå i front med et flot comeback til Chile efter et ellers svært efterår. Også her var det asiatiske og europæiske kreditter, der lå nederst i afkasttabellen med Tyrkiet nederst med -3,3% efter profithjemtagning.    

Positiv stemning i kreditmarkederne           

  • De positive nyheder omkring en handelsaftale mellem USA og Kina smittede også positivt af på kreditspændene på virksomhedsobligationer. De stigende renter betød dog, at afkastene på investment grade ramte rundt 0%. High yield markederne klarede sig noget bedre, da de ikke er så følsomme over for ændringer i renteniveauet. De energi-relaterede selskaber klarede sig bedst som følge af den stigende oliepris.


 

Vigtig information
Tidligere afkast og kursudvikling kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. Afkast og/eller kursudvikling kan blive negativ. Ingen oplysninger heri skal opfattes som investeringsrådgivning, og inden køb eller salg bør egen investerings- og skatterådgiver altid kontaktes.