Guld - som investering

Urbanisering - stigende pres på byerne

Hvor finder man de bedste karriere muligheder, bedste restauranter og god offentlig transport? 
I storbyerne.
Den globale mega-trend med at folk drages mod storbyen breder sig – ikke kun her i Danmark, men også i resten af verden.

Fra land til by

Urbaniseringen er ikke ny i Danmark. Den kom sammen med industrialiseringen.

I 1800-tallet boede størstedelen af befolkningen på landet. Med revolutionen med dampskibe og nyt jernbanenet strømmede folk til hovedstaden. Det betød, at København i starten af 1900-tallet havde flere indbyggere end resten af landets provinsbyer til sammen. Siden hen er bevægelsen fra land til by forstærket og i dag bor 88% af danskerne i byerne.

Hvad er urbanisering?

Urbanisering betyder, at vi flytter arbejdskraft og hænder fra landområder til byerne – fra rismarker til fabrik eller anden type af storby-job. Det gør os mere effektive og det gør verdenen mere effektiv og øger dermed den økonomiske vækst i landene siger Niels Rønholt, Cheføkonom hos Jyske Bank.


Citat Kristian Villadsen

Byfornyelse i København

Et eksempel på en mere national udfordring med urbanisering og transport er Nørrebrogade i København, ifølge Kristian Villadsen, Arkitekt MAA fra Gehl Architects. Her var kommet flere cyklister, flere fodgængere og flere i offentlig transport end i biler. Derfor skulle infrastrukturen optimeres, så behovene kunne opfyldes.

Ved at invitere indbyggerne til at bruge byen på en anderledes måde med bredere cykelstier og fortov og nedlukning af gennemgående trafik m.m., fik man håndteret en af problemstillingerne med trafikken i København. Og det kunne blandet andet ses ved Dronning Luises Bro, hvor fodgængertallet steg med 60% og antallet af biler faldt.


3 mio. flytter til storbyerne hver uge

På global plan bor mere end halvdelen af klodens befolkning i byerne, og det tal vil ifølge FN stige til 70% i 2050. For kun få årtier siden var det Europa og Nordamerika som husede fleste byboere, men allerede i 2030 vil Asien og Afrika være mere urbaniseret.

Ifølge Lars-Peter Søbye, CEO hos COWI, er der hver eneste uge 3 mio. mennesker som flytter ind i byerne på verdensplan. Det skaber et stigende pres på byerne, hvilket bl.a. giver sig udtryk i flere metroer og en stigende bilisme. 

COWI kigger på og arbejder intelligent med, hvordan man kan tage de digitale løsninger ind i byen – for eksempel grønne trafikbølger, så man undgår at stoppe i længere tid end højest nødvendigt. For vi kan ikke arbejde imod den udvikling, som urbaniseringen giver, men vi skal arbejde med den – og derfor håndtere de løsninger, der skal til på den mest grønne måde, siger Lars-Peter Søbye, CEO hos COWI. 

Affald er også en udfordring ved stigende urbanisering. Mange mennesker producerer meget affald og der kigger COWI på, hvordan de kan bruge affaldet som en ressource og recirkulere det i vores økosystem.Graf over urbanisering

København scorer højt på bæredygtighed

København er flere år i træk blevet kåret som en af verdens bedste byer at bo i, og det er især på grund af de gode forhold for cyklister.

København forsøger at berige hverdagen med bedre muligheder for indbyggerne. Og ifølge Kristian Villadsen, Arkitekt MAA fra Gehl Architects, er de lykkedes, da man har haft fokus på, at vi oplever virkeligheden 1-1 og at vi ikke skal tænke stor-skala. Kristian Villadsen mener, at det handler om at lave en ’bridge’ mellem den globale udfordring med urbanisering og livskvalitet og den politiske vision med liveability og sustainability og den virkelighed, som vi tager vores valg i.

København klarer sig godt i forhold til bæredygtighed, fordi det mest logiske valg af transportform er det bæredygtige valg -  nemlig at gå og bruge cyklen i hverdagen.

Danmark har høj troværdighed

Lars-Peter Søbye, CEO hos COWI mener også, at Danmark har en høj troværdighed, når det kommer til urbanisering og grønne løsninger. Hvis man kan fremvise, hvad man kan inden for egne grænser, så skaber man troværdighed. Her er Danmark langt fremme, når det gælder urbanisering. Vi har haft og har stadig høje krav om, hvad vi vil, og hvordan vi vil bidrage til hele samfundets og verdenens udvikling. Det kommer fortsat det danske erhvervsliv til gode, udtaler han.

Urbaniseringen flytter fortsat hænder

Selv i Afrika og Asien raser urbaniseringen. Her er der dog stadig mange hænder ifølge Niels Rønholt, Cheføkonom hos Jyske Bank, som kan blive flyttet mod mere effektive jobs. Som det sker, vil det resultere i en større middelklasse og et højere velstandsniveau. Det vil også skabe endnu flere kunder til de typiske vestlige konsumgoder, som vi kender dem og har været vant til i Europa og USA.