Guld - som investering

Volatilitet - Panik eller en gylden mulighed for investering?

Handlen med værdipapirer er i dag hurtig, og der handles milliarder inden for brøkdele af et sekund.

Men betyder den udvikling, at markederne er blevet mere volatile, og at børserne kan risikere at crashe?

Ifølge Lektor Kim Christenen fra Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, så foregår ca. 80% af handler i dag via computere - og der handles på mikro- og nanosekunder hele tiden.

Til sammenligning tager det et menneske ca. 300 millisekunder at blinke med øjet.


Det amerikanske Flash Crash i 2010

Den 6. maj 2010 oplevede de amerikanske børser en af de blodigste dage nogensinde – et flash crash. På få minutter faldt markederne og led et tab på 9% - svarende til 1.000 mia. dollars. Heldigvis genvandt markedet stort set det hele i timerne og dagene efter.

Hvad er et flash crash?

Et flash crash er ifølge Lektor Kim Christensen typisk en sur markedsstemning, som udvikler sig til panik – og dermed påvirker markederne negativt. Men 2010 Flash Crash var ikke det første krak i historien. Allerede i 1962 oplevede markederne det første flash crash. Den store forskel fra dengang til nu er, at det dengang tog ca. 3 mdr. for aktiemarkedet at krakke, hvor det i 2010 nærmest var opstået og overstået i løbet af en time.

Er der penge i flash crash?

Man kan ikke sikre sig mod flash crash ifølge Claus Grøn Therp, Senior Porteføljemanager for Jyske Invest. Men i Jyske Invest sikrer de sig ved kun at handle på en aktiv beslutning foretaget af en porteføljemanager, så de ikke sælger ud uden at ville det. Og ved ikke at lade en maskine træffe beslutningen, er Jyske Invest ikke afhængig af eller påvirket af, om der vil ske et flash crash.

Et stigende antal danskere har begivet sig ud i daytrading. Men ifølge Erik Bork, direktør i Daytrader.dk, er et hastigt reagerende marked ikke for hvem som helst. Man skal være disciplineret, finde en strategi og holde sig til den. Men de fleste oplever, at har man penge på bordet, så kan det være svært at holde sig til sin strategi, når der opstår et flash crash – med risiko for at miste sin investering. At daytrade var nemmere for 15-20 år siden, i dag er markedet langt mere uforudsigeligt.


Kan maskinerne fejle?

Et hurtigt og volatilt aktiemarked kan ifølge Lektor Kim Christensen også skade de store selskaber, der styrer al handel på de finansielle markeder via deres algoritmer, for algoritmerne kan også have fejl. Det er tidligere set hos fx Night Capital, som ved en fejl frigav et fejlbehæftet program og tabte 440 mio. dollars i løbet af en halv time.

Jyske Invest bruger kun algoritmer til at finde de skarpeste priser ved selve handlen af papiret. De bruger ingen algoritmer til at sælge ud af porteføljen, det skal ske aktivt gennem en porteføljemanager. Så risikoen forbundet med et flash crash er mindre, fordi det ikke er en maskine, som automatisk sælger ud pga. udsving i markedet.

Kommer der mere udsving i markederne?

Den underliggende volatilitet og tilbagefald i økonomien har altid været der – og vil altid være der, også fremadrettet, siger Lektor Kim Christensen. Markedsstrukturerne har ændret sig. Der er mere computerbaseret handel, og det kan give et mere skrøbeligt marked, som kan have tendens til små flash crash. Dog tror han ikke på, at der kommer det helt store krak.

Hvad skal du som en klog investor så gøre?

En klog investor skal ifølge Claus Grøn Therp have is i maven og kunne vurdere, om det er fundamentale ting og nyheder, der er årsag til et crash, eller om det er  volatilitet i markedet. Er det noget volatilt, så bør man som en klog investor lade det gå forbi uden at agere.